Gondozási Központ

Fő feladatunknak tekintjük, hogy nyugdíjasainkkal szeretettel és megértéssel törődjünk. Segítsük Őket mindennapi problémáik megoldásában, és egyben kultúrált körülményeket biztosítsunk a napközbeni szabad idejük eltöltéséhez. Azon dolgozunk, hogy a lelki problémák ne veszélyeztessék nyugdíjasaink mentális egyensúlyát, egészségét.

A Gondozási központban jelenleg 31 tag van, akik rendszeresen igénybe veszik szolgáltatásunkat. 2 szakképzett szociális gondozónő, részmunkaidőben egy felsőfokú végzettségű vezető foglalkozik az idősekkel. Emellett az épületen belül helyben főzzük az ebédet.

Az épületen belül van a helyi orvosi rendelő, ahol hetente egy alkalommal van rendelés.

Körzeti orvosunk a rendelési idő után átmegy a gondozási központba, ahol beszélget a gondozottakkal egészségügyi problémákról, a várható betegségek megelőzésének lehetőségéről, az egészséges táplálkozásról. A tájékozódás után rövid előadásokat tart a doktor úr, amelyek a gondozottak által felvetett problémákról szólnak.

A szabadidő kultúrált eltöltéséről a gondozónők gondoskodnak, mindig a gondozottak igényeit figyelembe véve. A napi programhoz hozzátartozik a meseolvasás, a kézműves foglalkozás, napi politikai hírek megbeszélése, régi iskolai emlékek felelevenítése. A napi beszélgetések során felelevenítik a régi népszokásokat, imádságokat, étkezési szokásokat, recepteket. Ezeket a Hagyományőrző Csoport is felhasználja műsoraihoz, így is erősítjük bennük azt a tudatot, hogy a közvetlen környezetükön kívül a falu közösségének is szüksége van tudásukra, emlékeikre, tapasztalataikra.

A gondozási központban jó körülmények között tölthetik el idejüket az idősek. A bútorzat ugyan felújításra szorul, de a hiányosságok mellet a lakók kultúrált körülmények között töltik napjaikat.

A gondozási központon kívül foglalkoztatunk falugondnokot, aki a betegeknek és a rászorulóknak minden nap kiviszi az ebédet, megvásárolja a gyógyszereket, igény szerint mikrobusszal szakvizsgálatra szállítja a betegeket. Jó időben a falugondnoki busszal visszük az időseket kirándulni, és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház előadásaira.